Saisons verwelkomt winnares Womed Award Zuid

SCHOTEN – Hoog bezoek bij het cosmeticabedrijf Saisons gisteren in Schoten. Ceo Micheline Van de Voorde ontving er Gloria Isbel Ambrosio. De Salvadoriaanse onderneemster kreeg eerder deze week uit handen van Koningin Mathilde de Womed Award Zuid, een onderscheiding van Unizo, Markant en Trias.
‘Ik heb de overwinning te danken aan alle vrouwen in onze coöperatie’, vertelde Gloria Isbel Ambrosio (50) gisteren aan Micheline Van de Voorde (55), de sectorgenote in Schoten die zelf ook pionierswerk verrichte als hoofd aan een onderneming. Met Saisons verdeelt zij de hoogkwalitatieve verzorgingsproducten van het Spaanse merk Germaine de Capuccini over ons land. Van de Voorde was onder de indruk van de dadendrang en de goede producten van haar collega uit El Salvador en gaf haar, naast heel wat praktische tips, de raad om vooral door te zetten.

“Er zijn veel vrouwen in El Salvador die mij geïnspireerd hebben om te worden wie ik ben”, vertelde Gloria op haar beurt. “Samen werken we aan hetzelfde doel: meer sterke vrouwen die economisch op eigen benen staan en gelukkig worden.”

Dat Gloria ooit een Europese ondernemersprijs zou ontvangen uit handen van een koningin had ze nooit kunnen dromen. Als kind verloor ze haar ouders, een broer en een zus tijdens de burgeroorlog die El Salvador teisterde in de jaren tachtig. Zelf werd ze weggevoerd naar Honduras, waar ze negen jaar in een vluchtelingenkamp heeft doorgebracht.

“Bij mijn terugkeer naar El Salvador ben ik beginnen studeren. Ik haalde een diploma en startte samen met zes andere vrouwen ze een coöperatie. Met vallen en opstaan is die uitgegroeid tot een succes. Onze onderneming ‘Mujeres en armonía con la naturaleza’ verkoopt verschillende zepen, shampoos, haarlak, crèmes en ontsmettingsmiddel op basis van zelfgeteelde kruiden. Op termijn mikken we op de nationale en – waarom ook niet – internationale markt.”

Ondernemen in El Salvador is niet evident. Vooral jongeren en vrouwen krijgen af te rekenen met geweld en discriminatie. Minder dan de helft van de vrouwen is aan het werk, terwijl zowat een derde van de gezinnen een éénoudergezin is met een vrouw aan het hoofd. Veel Salvadoranen ontvluchten hun land. Het Vlaamse netwerk Trias steunt er ondernemende mensen die de moed opbrengen om in eigen land de handen uit de mouwen te steken.

Dat er succesverhalen bestaan, bewijzen de drie genomineerde onderneemsters uit El Salvador die ter gelegenheid van de Womed Award naar België zijn afgezakt. Maar Gloria moet toegeven dat ze het niet in de schoot geworpen krijgen: ‘Er bestaat geen magische formule. Vrouwelijke onderneemster zijn vergt kracht, moed en doorzettingsvermogen. We zijn veroordeeld om breed te denken, groot te dromen en waardig te leven.’